BIO agáve sirup 250ml
Typ: Čaje, potraviny
SUKL: 0000000
* Cena obvyklá se může v jednotlivých lékárnách lišit
7850Kč
Agávový sirup je komerčně vyráběné sladidlo získávané z několika druhů agáve. Je sladší než med, ale bývá řidší a tekutější.
Agávový sirup byl mexickými Aztéky po staletí používán jako sladidlo a dochucovadlo, i když i oni si byli vědomi jeho zdravotních účinků a používali jej i jako medicínu, především při hojení ran a léčbě kožních infekcí.
Při výrobě agávového sirupu je míza ze střední části rostliny extrahována, filtrována a zahřívána při nízkých teplotách. Hlavním polysacharidem je inulin neboli fruktosan, který je tvořen převážně fruktózou. Tato šťáva je pak koncentrována na tekutinu ve formě sirupu. Jeho barva je od světlé až po tmavě jantarovou.
Tento agáve sirup má jantarovou barvu a příjemnou sladkou chuť.
Složení: 100% BIO sirup z agáve
ve 100 g výrobku | |
Energetická hodnota | 1345 kJ / 321 kcal |
Tuky | 0 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 82 g |
- z toho cukry | 72 g |
Bílkoviny | 0 g |
Sůl | 0 g |
Návod na použití: Do sladkého pečiva, dezertů, ovocných salátů, jogurtů, na müsli, palačinky, k oslazení nápojů. Agávový sirup je chutné přírodní sladidlo, které mohou používat lidé na redukční dietě, někteří diabetici a všichni, kteří chtějí cíleně ve stravě omezit rafinované cukry s vysokým glykemickým indexem.
Agávový sirup je přibližně 1,5 x sladší než cukr a v receptech proto často nahrazuje cukr nebo med. Pro vegetariány je vítanou alternativou k medu, který někteří považují za živočišný produkt.
Agávový sirup se snadno a rychle rozpouští, a proto je vhodným sladidlem do studených nápojů, např. ledový čaj. Přidává se také do snídaňových cereálií jako pojidlo.